Bel ons op : 06-42211856

Select a page:

11 januari 2018
Restauratie historisch pand Leiden

Eerder in de blog over nieuw jaar met nieuwe kansen heb ik gehad over de liefde voor restauratie projecten. Dit is zo’n project. Dit huis had een voorgevel die hersteld moest worden. De gevel was gestuukt en daarmee wordt het altijd spannend met wat je erachter vind.
Daarnaast was de keuze van het materiaal in het stucwerk destijds verkeerd gekozen. Het stucwerk was namelijk op basis van cement. Dit is niet juist voor een gevel van een historisch gebouw. Deze gebouwen zijn namelijk gemetseld met een mortel op kalkbasis. Het grote verschil tussen deze beide materialen is dat kalk mee kan werken met het gebouw mee. Er zit als het ware een soort elastisiteit in. Cement heeft deze eigenschap niet. Daardoor komt het los van de ondergrond. Er kunnen dus stukken los gaan hangen.
Nadat het stucwerk verwijderd was zagen we dan ook dat de gevel aardig wat onderhoud nodig had. De ijzeren balk in de muur was aan vervanging toe. Ook zaten er behoorlijk wat scheuren in de gevel. Door verschillende technieken  toe te passen konden ik en mijn collega een nieuwe balk erin zetten en de scheuren repareren. Daardoor werd de gevel weer veilig.
De gevel is later door een ander bedrijf gepleisterd met een pleister op kalkbasis. Zo komen de gebruikte materialen en eigenschappen weer overeen, waardoor de gevel er weer jaren tegenaan kan.
In deze gevel zaten schuiframen. Het hout van de kozijnen daarvan waren verrot. deze kozijnen moest ik vervangen. Persoonlijk vind ik het het mooist als ik de schuiframen terug mag zetten en dat ze blijven werken. Hier wordt niet altijd voor gekozen, omdat de ramen minder goed tocht dicht te krijgen zijn. Gelukkig mocht ik bij dit project deze mooie ramen in ere herstellen.

Comments are closed.